Noutati !

10.04.2010

La data de 12 aprilie 2009 va avea loc , va avea loc o prezentare realizata de dna Alina Moaru, din partea companiei farmaceutice WORWAGPHARMA.
Se va pune in discutie eficienta actiunii terapeutice a gabapentinei (Gabagamma) in tratamentul adjuvant al epilepsiei, precum si al durerii neuropate (neuropatie diabetica dureroasa si neuropatie post-herpetica).
Gabapentina are un mecanism de actiune inca incert pentru ca, desi analog al acidului gama amino butiric(GABA), se considera ca nu actioneaza pe aceeasi receptori ca si GABA. Efectul insa este acelasi, de inhibitie la nivel central, cu suprimarea durerii sau stoparea aparitiei convulsiilor. Gabapentina strabate bariera hematoencefalica, are o biodisponibilitate favorabila(55%),existand numeroase certificari ale eficacitatii sale,a bunei tolerabilitati si a sigurantei in administrare.
Nu trebuie insa neglijate reactiile adverse inerente actiunii sale sale la nivel central, contraindicatiile si precautiile speciale. Speram ca informatiile ce vor fi prezentate sa premearga utilizarea judicioasa a gabapentinei in indicatiile mentionate.
Prezentarea va fi sustinuta in Sala Lucia Moisa, Etajul III, Farmacologie si Farmacie clinia.

Cecilia Cracana
Studentanul IV Farmacie

31.03.2010

 

In perioada 31 martie-2 aprilie 2010, o campanie de sanatate publica, intitulata „Pain through the eyes of human being” va fi organizata la Facultatea de Farmacie din cadrul U.M.F. „Gr.T.Popa” Iasi.

Campania este organizata de Vasincu Alexandru si Tudor Mihai, studenti in anul 5 ai Facultatii de Farmacie, cu ajutorul disciplinei de Farmacologie si Farmacie clinica.

Temele lectorilor se vor referi la durere si cauzele ei la femeie, durerea in bolile cardiovasculare si respiratorii, precum si in inflamatie. De asemenea, unii lectori unii dintre lectori vor raspunde la intrebarea: Este durerea un simptom sau o cauza a depresiei?

Scopul principal al campaniei este de a sublinia importanta cunoasterii si a intelegerii efectelor pe care durerea le induce in schimbarea profilului psihologic a diferitelor categorii de pacienti si ce se poate face pentru a ameliora suferintele acestora.

Alexandru Vasincu
Student anul V Farmacie




17.02.2010

  1. Dismenoreea primara afecteaza intre 40-70% dintre femeile ce prezinta menstruatie?
  2. Dismenoreea secundara poate avea drept cauze: endometrioza, leiomiom, afectiuni inflamatorii pelvine sau afectiuni congenitale?
  3. Prin actiunea de reducere a stressului, exercitiile fizice scad simptomatologia persoanelor cu dismenoree?
  4. Stiati ca unele studii au demonstrat eficacitatea substantei  Montelukast Sodium (Singulair) in tratamentul dismenoreei la unele femei?
  5. Acupunctura este o interventie non-invaziva eficienta asupra dismenoreei primare? (cu efect de durata de 2h)
  6. Contraceptivele orale sunt preferabile in tratamentul dismenoreei ca si tratament de prima intentie pentru femeile care ulterior doresc sa conceapa un copil, in detrimentul AINS (pe term lung)?
  7. S-a descoperit o legatura intre fumatul pasiv si dismenoree la femeile cu o anumita susceptibilitate genetica?
  8. Una din cauzele principale de dispareunie superficiala poate fi vestibulita vulvara si ca aceasta durere este o durere tipic neuropata?
  9. Aprox 61% din totalul femeilor active sexual au resimtit dispareunie?

Cecilia Cracana
Student, Anul IV, Farmacie


19.12.2009

IN MEMORIAM
Prof. dr. Anisoara Hriscu

(1 mai 1944-19 decembrie 2008)

La 19 decembrie 2008, dupa o lupta dramatica cu o boala necrutatoare, s-a stins din viata Prof. univ. Dr. ANISOARA HRISCU, cadru didactic de elita al Facultatii de Farmacie al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”, Iasi.


Prof. univ. Dr. ANISOARA HRISCU, s-a nascut la 1 mai 1944 in Hagieni, Judetul Ialomita. A urmat liceul teoretic la Fetesti si Facultatea de Farmacie din Iasi pe care a absolvit-o in 1967.
Dupa facultate a intrat prin concurs ca preparator la disciplina de Farmacodinamie a Facultatii de Farmacie Iasi, urcand apoi treptele ierarhiei universitare: asistent (1972-1990), sef de lucrari (1990-1994), conferentiar (1994-1998) si profesor universitar (1998 pana in noiembrie 2006 cand s-a pensionat).


A obtinut titlul de doctor in stiinte farmaceutice in 1981 cu teza „CONTRIBUTII LA CERCETAREA UNOR SUBSTANTE NATURALE CU POTENTIAL HEPATOTROP”, avand conducator stiintific pe prof. univ dr. Emanoil Grigorescu.


Prof. dr. ANISOARA HRISCU a desfasurat o activitate didactica deosebita care a constat in:


Predarea de cursuri de farmacodinamie generala si speciala la studenti si rezidenti ai Facultatii de Farmacie din Iasi;
Sustinerea de lucrari practice, stagii, la studenti, rezidenti, farmacisti
Cursuri postuniversitare de perfectionare pentru farmacistii din retea
Indrumarea activitatii de cercetare stiintifica a studentilor si conducerea de lucrari de diploma;
Participarea la examenul de licenta.


Alaturi de aceasta, formandu-se la scoala de cercetare farmacologica intemeiata de regretata prof. dr. Lucia Moisa, prof. dr. ANISOARA HRISCU a desfasurat si o activitate de cercetare stiintifica sustinuta, care s-a concretizat in numeroase rezultate remarcabile. Astfel cercetarile in vederea valorificarii superioare a unor produse de origine vegetala sau de sinteza s-au concretizat in lucrari stiintifice comunicate sau publicate in tara si strainatat cat si in contracte de cercetare si brevete de inventie.


Sunt de remarcat cercetarile desfasurate in cadrul unor colaborari cu disciplinele de Farmacognozie, Botanica farmaceutica, Tehnologie farmaceutica, ale Facultatii de Farmacie si cu Institutul de Chimie macromoleculara „Petru Poni”- Iasi, care s-au concretizat in punerea la punct de modele experimentale si metode de evaluare farmacologica, pe diferite specii de animale de laborator a efectelor: coleretic, colecistochinetic, cicatrizant, adaptogen, antidepresiv, antiactinic, antiinflamator local, gastroprotector, analgezic etc., avand drept obiectiv introducerea in arsenalul terapeutic romanesc de noi produse si forme farmaceutice.


Activitatea stiintifica s-a materializat in elaborarea de 124 lucrari stiintifice din tara si strainatate, 9 brevete de inventii de noi medicamente si forme farmaceutice, contracte si conventii de cercetare.


La acestea se adauga :
publicarea in colaborare a unor carti, cum ar fi: Lucrari practice de farmacodinamie (1983), Dictionar farmaceutic (1997,1998), Farmacodinamia sistemului nervos (1998), Tratat de farmacologie (2005),
-participarea la manifestari stiintifice nationale si internationale ca de exemplu:
-Congresele Nationale de Farmacie: 1986, 1998, 2002;
-Simpozioane: Bacau, Piatra neamt, Vaslui, Iasi
-Conferinta Nationala de Fitoterapie, editia a II-a, 8-9 mai 2003, Iasi
-Zilele universitatii de medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”
-Al VI-lea Congres European de Biofarmacie si Farmacocinetica, Atena, Grecia, 22-24 aprilie 1996
-Congresul de Stiinte Farmaceutice, Florenta, Italia 10-12 aprilie, 2002 calitatea de membru in societati stiintifice si profesionale:
-Societatea de Stiinte Farmaceutice Filiala Iasi
-Societatea de Fitoterapie Iasi
-Societatea de Farmacologie, Terapeutica si Toxicologie clinica
-Asociatia de Algeziologie din Romania


Prof. univ. dr. ANISOARA HRISCU a fost, atat pentru studenti la care tinea foarte mult, cat si pentru colegii cadre didactice, un exemplu si un model. Tinuta de sever cadru didactic universitar ascundea, sub o aparenta sobra, o inima cu resurse nebanuite de caldura umana, intelegere si compasiune.


Desi in viata a avut de infruntat incercari deosebit de grele, acest lucru nu a reusit sa-i schimbe atitudinea de o nobila acceptare si impacare crestina.
In ultima perioada bogatia sa sufleteasca s-a exprimat in mod surprinzator si in pictura, reusind sa ne impresioneze deosebit si prin aceasta.


Colegii apropiati, alaturi de toti colegii, ii vom pastra amintirea in suflet, imaginandu-ne ca a plecat temporar, poate intr-o calatorie spre noi orizonturi ezoterice de spiritualitate, lumina, culoare si frumusete, fata de care avea o afinitate deosebita.

Prof. dr. Mircea D.G. Pavelescu
Sef lucr. Dr. Veronica Bild


 

17.12.2009

STIATI CA…

  1. In teoriiile psihanalitice moderne se invoca efectul unor fenomene dureroase din copilarie asupra comportamentului ulterior al subiectului (efect comportamental tardiv)?
  2. Studiile cercetatorilor au demonstrat ca un anumit stimul dureros, aplicat de subiect asupra propriului organism, a fost perceput la un nivel mai scazut decat daca acelasi stimul ar fi fost aplicat de alta persoana?
  3. Este importanta inregistrarea nivelului de durere la momentul producerii acesteia, deoarece modificarile memoriei legate de durere induc o perceptie mai puternica a  durerii evocata ca amintire la un nivel mai inalt decat cea initiala?
  4. Aproximativ 50% din subiectii ce prezinta durere cronica sufera de asemenea de forme de depresie si anxietate?
  5. La pacientii cu durere neuropata incidenta dependentei la opioide este scazuta (doar 6-10% dintre acestia dezvolta adictie?)
  6. Desi durerea este asociata de obicei cu medicatia analgezica, in cazul durerii neuropate analgezicele uzuale nu sunt eficiente?
  7. O serie de canabinoide s-au dovedit eficiente in ameliorarea si tratamentul durerilor acute si cornice?
  8. Aproximativ 25% dintre femeile carora li s-a efectuat operatia de mastectomie dezvolta la aproximativ un an dupa operatie, durere cornica de origine neuropata suficient de puternica incat sa le altereze calitatea vietii?

Cecilia Cracana
Student, Anul IV, Farmacie

 


 

17.12.2009

Va aducem la cunostina aparitia buletinului  informativ  nr.3-4/2009 (An 6), al Asociatiei de Algeziologie din Romania http://www.algezio.ro/doc/Buletin_Informativ_3-4_2009.pdf
                                                                                               

Dr. Veronica Bild
Secretar executiv ad interim AAR

 

 

Copyright © pharmalgesio.ro 2009